Utvikler cookbook

4.4. Opprette nettsted med standardmaler

Bakgrunn

Etablering av nettsted starter med at du logger deg inn på din EP-server med en brukerkonto som har tilgang til modulen ServerAdmin. Modulen håndterer grunnleggende innstillinger for nettstedet og du kan etablere den første brukerkontoen for videre administrasjon av nettstedet.

Veiviseren for opprettelse av nettsted vil opprette filer på filsystemet, sette opp grunnleggende konfigurasjon m.m, uten at det vil være behov for å logge seg inn på serveren og gjøre andre endringer.

Merk: Vi vil her opprette et selvstendig nettsted, ikke et sub-domene i en Enterprise-installasjon.

1. Opprette nettsted

1. ServerAdmin: Nytt domene

 

Deretter vises følgende dialog:

  1. Angi domenenavn (FQDN, Fully Qualified Domain Name) – f.eks. www.example.com
  2. Trykk på “Verifisere” (2) for å kontrollere at nettstedet ikke allerede er opprettet på server
  3. Fargen på status-ikonet angir om du kan gå videre med å opprette nettstedet.
  4. Innstillinger under “Database” oppdateres automatisk med forslag fra server
  5. Når status-ikonet er grønt vises “Neste”-knappen (3) i verktøylinjen og du kan gå videre

Opprettelsen av nettsiden gjennomføres og du får opp en bekreftelse som viser hvilke oppgaver som er gjennomført:

Under punkt 1 vises hvilke oppgaver som har blitt kjørt – og status for den enkelte oppgave:

  • DatabaseCreateTask – oppretter database for nettstedet/klienten
  • DatabaseSchemaCreateTask – importerer standard database schema
  • FilesystemCreateFoldersTask – Oppretter kataloger på filsystemet
  • FilesystemCreateFilesTask – Oppretter bla index.php, konfigurasjonsfil (inc/site_settings.php)

Neste steg er å opprette den første admin-brukeren som skal ha tilgang til nettstedet.

2. Opprette brukergruppe, roller og brukerkontoer 

Når nettstedet er opprettet må du opprette en brukergruppe, en rolle og en eller flere brukerkontoer som skal ha tilgang til å administrere nettstedet.

Steg 1: Brukergrupper, angi navn på en brukergruppe (du kan opprette flere brukergrupper samtidig ved å bruke linjeskift)

Klikk “Neste” for å gå videre.

Steg 2 – Roller, angi navn på en rolle (du kan opprette flere roller samtidig ved å bruke linjeskift). Typisk opprettes rollene “Administrator” og “Redaktør” ved opprettelsen av nettstedet, så kan kan via personmodulen senere legge til og endre flere roller.

Steg 3 – Opprette bruker. Angi brukernavn/passord for brukeren, velg brukergruppe og kryss av for hvilke roller brukeren skal ha. Typisk gir man administrator-brukeren tilgang til både “Administrator” og “Redaktør”-rollen:

 

3. Installere og klargjøre moduler

I tremenyen klikker du på «Domener», deretter «www.example.com» og «Moduler» (1). Du får opp en oversikt over alle registrerte moduler på serveren og i kolonnen for «Tilgjengelighet» en indikasjon på om modulen er tilgjengelig for det aktuelle nettstedet.

Vi skal installere modulene Sider og Identiteter, slik at vi kan starte med implementering av nettstedet og administrere brukere.

Huk av for “Sider” i listen (2) og klikk på «Installèr» (3). I veiviseren som starter får du opp informasjon om skjema for tilgangskontroll, database og tilgang du ønsker å angi. For stegene for «EACL» og «DB schema» kan du trykke «Neste» for å gå videre uten å gjøre endringer.

I siste steg kan du velge hvilke handler de ulike rollene på nettstedet skal ha tilgang til. 

Du er nå ferdig med den grunnleggende installasjonen på serveren og i det siste steget skal vi importere innhold og struktur slik at vi kommer raskt i gang med å skrive innhold for nettstedet.

4. Installere innhold/struktur med standarddesign

Fra oversikten over nettsteder i ServerAdmin, markèr nettstedet du har opprettet og velg deretter fra menyen "Veivisere" og "Demo-nettsted".

Veiviseren åpner i et nytt vindu og du kan nå velge mellom standarddesign som er tilgjengelige på din installasjon. Velg ønsket design og deretter "Neste". Velg deretter hvilke sider du ønsker skal bli opprettet og deretter "Neste".

Når du har trykket "Fullfør" vises en oversikt over hvilke operasjoner som har blitt utført. Typisk importeres eksempel-innhold (artikler, filer og bilder) som automatisk publiseres på nettstedet.

5. Omstart webserver

Nettstedet er nå klart til bruk, men vi må først oppdatere konfigurasjonsfilen for webserveren.

Dette gjøres enkelt via ServerAdmin via menyvalget «Flere valg / Omstart webserver». Konfigurasjonsfilen blir automatisk oppdatert og webserveren starter på nytt slik at nettstedet nå svarer på forespørsler via nettleseren.

03.03.15

Hjelp / support

Jeg finner ikke det jeg leter etter

Vår dokumentasjon er stadig under utvikling. Vi endrer og legger til nye kapitler og bøker etter hvert som EasyPublish CMS endrer og vokser. Skulle du likevel ikke finne det du leter etter så ta kontakt med oss via support@escio.no.

Jeg har funnet en feil

Hvis du har funnet en feil i vår dokumentasjon så ønsker vi å rette på den. Send oss et hint til support@escio.no.

Translate

You can translate this documentation by using Google Translate. Select your language:

×